A hastáncról

"A mai hastánc gyökerei sokkal mélyebbre nyúlnak vissza az időben, mint ahogy azt sokan gondolják.

Története nem a török szultán háremében kezdődött, célja pedig nem a férfiszívek rabul ejtése volt. Mai létjogosultságának, népszerűségének sokoldalúsága az oka, hiszen mindenki megtalálhatja a benne rejlő lehetőségek segítségével azt, ami neki pillanatnyi élethelyzetében megfelel, boldogságához leginkább hiányzik. Harmónia, életerő, testformálás, erotika...

A tánc végigkíséri az emberiség történetét. 26000 évvel ezelőtt készült barlangrajzok árulkodnak arról, hogy ezt a művészeti ágat már akkor is gyakorolta az ember. Sok rituálé összetevője volt, pontosabban lehetett maga a rituálé. Az ismétlődő ritmusos mozdulatok eljuttathatják az embert abba az állapotba, amelyben egyesülni tud isteni lényével, melyben megszűnik minden egyéb és a táncos eggyé válik a tánccal, a test a lélekkel. Dinamikája felébreszti a szunnyadó energiákat, az életerőt. A mozgásra való fókuszálás kiszakítja az embert a környezetéből és magasabb szintű belső tudatosságot alakít ki benne. A külső szemlélőre pedig hat a táncos kisugárzása, pozitív energiája.

A természetben élő embernek a tánc a mindennapok része volt. A mai civilizált ember a táncot szórakozási lehetőségként, vagy a társasági élet egyik formájaként éli meg. Néhány kultúrában azonban a tánc a mai napon is a test, a szellem és a lélek gyógyítójaként funkcionál. Kapocs a földhöz, erősíti a közösségi összetartozást és út a spirituális élmény felé. A tánc, mint a lélek szimbolikus nyelve, a megváltozott tudatállapot előidézésével megkönnyítheti a stressz leépítését, felgyorsíthatja a szervezet öngyógyító folyamatait. Az embert szellemre, testre és lélekre osztó határok föloldódnak és integrált egészként egy magasabb szintű tudatosságot hoznak létre, megsokszorozva a létezést tápláló forrásokat. S. A. Jackson, Csíkszentmihályi M.

Már 5000 évvel ezelőtt, Alsó és Felső Egyiptom egyesítése idején készültek feljegyzések arról, hogy a király, Szemti is táncolva imádkozott a teremtőhöz.

Az egyiptomi társadalomban a tánc rituális jellege elhalványult és inkább a szórakozás, szórakoztatás eszköze lett. A Hold és a természet változásaival összekapcsolt női istenek helyét a Nap jellegő férfi istenek vették át. A társadalom elsődleges célja már nem a közösség élelemmel való ellátása, az élet folytonosságának biztosítása volt, hanem a területvédő és területszerző háborúk sikere.

A templomok nagy részéből kiszorultak a papnők. A jómódúak már nem táncoltak, hanem inkább hivatásos táncosokat hozattak a házukhoz. A gazdagabbaknál gyakori volt, hogy állandó személyzetként művelt zenész és táncos szolgákat tartottak saját maguk és vendégeik szórakoztatására. A XVIII.dinasztia idején élt Neb Amon síremlékéről megtudhatjuk, hogy az Indiából vándorló, ma is létező zenész-táncos gavazzi törzs elődei már (i.e.1500 körül) Egyiptomban voltak. Sokak szerint őket tekinthetjük a mai hastáncot megalapozó egyik legfontosabb tényezőnek."

(Balla Tünde Aziza 2003.02.25.)

Mivel készülj az órára?

Érkezz időben!

Érkezz 10-15 perccel a kezdés előtt, hogy legyen időd átöltözni, beszélgetni, a táncra hangolódni.

Egészségügyi problémék

Az óra előtt mindenképp tájékoztasd az oktatót az esetleges egészségügyi problémá(i)dról.

A megfelelő öltözet

A gyakorláshoz érdemes utcai ruhádat kényelmes öltözetre cserélni (bokánál, térdnél és csípőnél lehetőleg passzos legyen). Hozz zoknit vagy gyakorló balettcipőt a forgások tanulásához.

Ne feledd!

Hozz magaddal bögrét 🙂

Az óra felépítése

lórum ipsum

Alapos bemelegítéssel kezdünk. Hangulatos zenékkel pezsdítjük fel a testünket és varázsoljuk el a lelkünket.

lórum ipsum

Vezetett improvizáción keresztül gyakoroljuk be az orientális tánc technikáját. Haladó órán ezután jön a koreográfia tanulása. Pihenésképp egy csésze finom tea mellett kibeszéljük magunkat 😉

lórum ipsum

Lassú mozdulatokkal nyugtatjuk le az izmainkat, majd jöhet jól megérdemelt nyújtás és lazítás.

A hastáncot kortól, nemtől és testalkattól függetlenül bárki, bármikor elkezdheti.

Vedd fel velem a kapcsolatot!  Órarend

  Time
  14:00
  15:00
  16:00
  17:00
  18:00
  19:00
  20:00
  21:00
  22:00
  Hétfő

  18:00-19:20

  Középhaladó orientális tánc, Kecskemét

  19:20-20:30

  Hatha jóga, Kecskemét
  Kedd

  16:30-17:30

  Orientális Tánc, Budapest

  17:45-18:45

  Bollywood tánc, Budapest

  19:00-20:20

  Hatha jóga, Budapest

  20:25-21:55

  Odisszi gyakorlás, Budapest
  Szerda
  Csütörtök

  19:30-20:30

  Hatha jóga kezdő, Free Faces Model Management-Budapest
  Péntek

  17:00-18:30

  Gyakorló odisszi tánc, Budapest
  Szombat
  Vasárnap

  14:50-15:50

  Bollywood tánc, Kecskemét

  16:00-17:00

  Kezdő orientális tánc, Kecskemét

  17:10-18:20

  Hatha jóga, Kecskemét